Ik ben zelfstandige zonder vennootschap en begin wat meer te verdienen. Moet ik overstappen naar een vennootschap? Om op deze vraag te antwoorden, zetten we de relevante regels even op een rijtje.
Hoe word ik belast als zelfstandige zonder vennootschap?
Als zelfstandige zonder vennootschap betaal je drie soorten belastingen
- Personenbelasting;
- Gemeentebelasting én;
- Sociale zekerheid.
Personenbelasting
De personenbelasting werkt progressief. Dit wil zeggen dat het percentage stijgt naarmate je inkomen stijgt. Hieronder vind je een overzicht van de toepasselijke tarieven.
Gemeentebelasting
Daarbovenop betaal je ook gemeentebelasting op het totale bedrag van je personenbelasting. Deze bedraagt gemiddeld 7,2% in Vlaanderen. Klik hier om meer te weten te komen over hoe de gemeentebelasting werkt en na te gaan hoeveel deze in jouw gemeente bedraagt.
Sociale zekerheid
Tot slot betaalt elke zelfstandige ook sociale bijdragen. Deze wordt vaak vergeten wanneer je je totale belastingdruk berekent. De sociale bijdragen moet je zeker beschouwen als een échte belasting. Zij gaan van je brutoloon af en bepalen hoeveel je netto overhoudt. De sociale bijdragen variëren van 14,16 tot 20,5% op je netto belastbaar beroepsinkomen.
“De combinatie van de personenbelasting, de gemeentebelasting én de sociale bijdrage zorgt er voor dat je al snel aan een belastingdruk zit van meer dan 50%”
Hoe word ik belast als zelfstandige met een vennootschap?
Belasting in de vennootschap:
Het standaardtarief in de vennootschapsbelasting bedraagt 25%. Voor KMO’s is er zelfs een bijzonder tarief van 20%
Twee manieren om het geld van de vennootschap naar uw persoonlijke bankrekening te krijgen
Enerzijds via de bedrijfsleidersbezoldiging: dit is de vergoeding die u uzelf als “loon” uitkeert voor het werk dat u verricht in de vennootschap. De fiscale behandeling van de bedrijfsleidersbezoldiging verloopt volgens de regels van de die we hierboven uiteenzetten.
Het voordeel van een vennootschap is hier dat je jezelf een lager “loon” kan geven waardoor je belastingdruk stevig daalt.
Anderzijds via dividenden. Dit zijn uitkeringen vanuit de vennootschap aan de aandeelhouders van de vennootschap. Voor de dividenden variëren de belastingtarieven tussen de 9,09 en de 30%. Deze nemen de vorm aan van een roerende voorheffing.
De combinatie van deze belastingen zorgt voor een vreemde paradox:
U betaalt meer verschillende soorten belastingen (vennootschapsbelasting, personenbelasting en roerende voorheffing). Tegelijkertijd daalt uw totale belastingdruk.
“Een vennootschap geeft je de mogelijkheid om op een flexibele manier om te springen met je inkomen waardoor je belastingdruk kan dalen tot 30%.”
Is een vennootschap nu interessant of niet voor mij?
De combinatie van deze regels bepaalt of een vennootschap interessant is voor u. Deze regels zijn echter zo complex dat u al snel beroep zult moeten doen op een fiscale expert. Bovendien zijn er zo veel verschillende mogelijkheden, dat ook uw fiscale expert, zonder bijstand, deze niet allemaal kan becijferen.
Om deze complexiteit op te vangen hebben we een model ontwikkeld dat al deze regels bevat en deze met een druk op de knop voor u kan uitrekenen. Op minder dan 5 minuten tijd kom je te weten of een vennootschap voor u interessant is.
Ook benieuwd? Klik dan hier